ALEXANDRIA - Zacarias Moussaoui heeft vrijdag voor een federale rechter in de Verenigde Staten schuld bekend aan de in totaal zes aanklachten rond zijn betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001. De zogenoemde 'twintigste kaper' loopt nu een grote kans dat hij de doodstraf krijgt.

De advocaten van de 36-jarige hadden eerder vrijdag juist gezegd dat hun cliënt geestelijk niet in staat zou zijn schuld te bekennen. De Fransman van Marokkaanse afkomst heeft dat advies kennelijk genegeerd, aldus Amerikaanse nieuwszenders. De aanklachten tegen Moussaoui hebben betrekking op onder meer terroristische activiteiten, kaping en moord.

Doodstraf

De schuldbekentenis was geen onderdeel van een akkoord met het Openbaar Ministerie. Het is in de VS niet ongewoon dat een verdachte schuld bekent in ruil voor het uitblijven van een doodstraf.

Rechter Leonie Brinkema zei vrijdag dat ze de verdachte "volledig competent" achtte om een uitspraak te kunnen doen over schuld of onschuld. Ze noemde het lid van de terreurgroep al-Qaeda een "een extreem intelligente man".

Geen clementie

Moussaoui zei kort voor zijn schuldbekentenis dat hij van het Amerikaanse volk "geen clementie" verwacht. Volgens Amerikaanse media was dat een nieuwe aanwijzing dat Moussaoui een in zijn ogen martelaarsdood wil sterven.

Drie jaar geleden wilde Moussaoui ook al schuld bekennen, maar hij kwam daar toen van terug. Moussaoui werd drie weken voor de aanslagen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington opgepakt. Net als de negentien kapers had Moussaoui vlieglessen gevolgd in de VS. Volgens de Amerikaanse justitie zou hij de twintigste kaper zijn geweest, als hij niet toevallig was opgepakt voor overtreding van de visumwet.

Moussaoui is tot nu toe de enige die terechtstaat voor directe betrokkenheid bij '9/11'. Door de aanslagen kwamen ongeveer 3000 mensen om het leven.