AMSTERDAM - De provincie Gelderland wil dat Nuon-topman Ludo van Halderen afziet van een substantieel deel van zijn bonus over 2004. "De bonus is te hoog in vergelijking met de prestaties van Nuon", zei PvdA-gedeputeerde Nico Jan Wijsman vrijdag.

Gelderland heeft ruim 44 procent van de aandelen in het energiebedrijf in handen en is daarmee de grootste aandeelhouder. Gedeputeerde Wijsman wil het maandag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Nuon verder hebben over een wijziging van de toekomstige beloningsstructuur voor de bedrijfstop. "We willen bespreken of korte- en langetermijnbonussen nodig zijn." De provincie betwijfelt of de lat voor het behalen van de bonus in 2005 voldoende hoog ligt.

Bestuursvoorzitter Van Halderen zag zijn totale beloning vorig jaar met 42 procent stijgen tot 815.000 euro. Zijn bonus steeg van 65.000 tot 289.000 euro. Essent-topman Boersma leverde donderdag op aandringen van zijn aandeelhouders de helft van zijn bonus van 161.000 euro in.

Aandeelhouder Amsterdam (10 procent) stuurt niet aan op terugstorting van de bonus maar wacht de vergadering van maandag af. "Wij gaan vragen stellen over de beloning van de top. Als we de antwoorden van de commissarissen niet bevredigend vinden, gaan we tot andere acties over", zei de woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Frits Huffnagel (VVD).

Geen van de grote aandeelhouders heeft aangedrongen op openbaarheid van de aandeelhoudersvergadering. "Friesland geeft de voorkeur aan een rationele discussie, geen morele", aldus een woordvoerster van deze provincie, die 13 procent van Nuon bezit. Onder druk van de aandeelhouders stelde branchegenoot Essent donderdag zijn aandeelhoudersvergadering wel open voor de pers. Nuon geeft maandag na afloop van de besloten vergadering een persconferentie.