KARLSRUHE - Het Duitse hooggerechtshof heeft vrijdag bevolen dat de zaak tegen de kannibaal van Rotenburg, Armin Meiwes, opnieuw moet worden gedaan. De gedaagde had in januari 2004 een celstraf opgelegd gekregen van 8,5 jaar wegens doodslag. Het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging gingen in cassatie. Als de aanklacht nu moord luidt, dan kan Meiwes levenslang krijgen.

Meiwes had bekend een ingenieur uit Berlijn te hebben gedood en gedeeltelijk te hebben opgegeten. Het OM betoogde dat Meiwes zich schuldig had gemaakt aan moord en eiste in eerste aanleg levenslang. Volgens de verdediging werkte het slachtoffer vrijwillig mee en kan Meiwes slechts veroordeeld worden voor hulp bij zelfdoding. Een gerechtshof moet zich nu opnieuw over die vraag gaan buigen.

Opgegeten

Meiwes had toegegeven in 2001 een man te hebben gedood in zijn huis. Daarna heeft hij stukken van het lichaam opgegeten. De man had zijn slachtoffer via het internet leren kennen. Volgens de verdediging had de ingenieur ermee ingestemd, omdat hij opgewonden zou zijn geraakt van het idee dat hij werd opgegeten.

Meiwes, zo stelden zijn advocaten destijds, had niets anders dan voldaan aan dat verzoek. Daarom was eigenlijk alleen sprake van een soort illegale euthanasie, betoogden ze. Wel gaf Meiwes aan al sinds zijn jeugd te fantaseren over kannibalisme. Meiwes filmde het gebeuren.

Na het schokkende proces bleken via het internet nog veel meer kannibalen en hun potentiële slachtoffers zich aan elkaar aan te bieden.