DEN HAAG - De NS-trein die eind september vorig jaar bij Roosendaal tegen een goederenlocomotief botste, is door een rood sein gereden. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) vrijdag bekendgemaakt. Door het ongeluk raakten 45 mensen gewond.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


Bij het treinongeluk in Roosendaal raakten 45 mensen gewond Foto: Arjan Bogers

De intercity, met ongeveer 650 passagiers, botste frontaal tegen de rangerende locomotief. De machinist van de NS-dubbeldekstrein kon volgens de inspectie de seinen niet goed zien. Bovendien ging hij ervan uit dat hij vrij baan had toen hij vertrok bij station Roosendaal.

Te druk

De machinist zag bij het vertrek naar Bergen op Zoom het laaghangende sein aan de kop van het perron niet. Dit signaal stond op geel, wat betekent dat de trein bij het volgende sein had moeten stoppen. Het tweede sein, dat op rood stond, viel de machinist ook niet op. Hij had het te druk met het letten op het spoor zelf. Hierdoor kwam de intercity op dezelfde baan terecht als de goederenlocomotief.

Het was de zoveelste keer dat een trein een rood sein miste. Vorig jaar gebeurde er bijvoorbeeld een zwaar ongeluk bij Amsterdam Centraal Station. Een volle intercitytrein botste tegen een rangerende dubbeldekstrein. Ongeveer twintig mensen raakten gewond. De machinist van een van de treinen bleek een rood sein te hebben gemist. Het aantal 'roodlichtpassages' is van 281 in 2003 naar 352 in 2004 gestegen.