BONNEVILLE - De Franse justitie heeft vrijdag een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist tegen de vrachtwagenchauffeur wiens truck in 1999 een rampzalige brand veroorzaakte in de Mont Blanc-tunnel. Door de brand, op 24 maart, kwamen 39 mensen om.

Justitie eiste tegen de man die verantwoordelijk was voor de veiligheid aan de Franse kant van de tunnel drie jaar voorwaardelijk en een boete van 12.000 euro.

Verkeer

Tegen de Fransman en Italiaan die op dat moment het verkeer in de tunnel regelden, is een jaar voorwaardelijke celstraf geëist. Volvo, de Zweedse producent van de vrachtwagen, wordt ontslagen van rechtsvervolging als het aan justitie ligt.

Bij het proces staan vijftien personen en bedrijven terecht. Behalve Volvo als constructeur van de ramptruck ook de tunnelexploitanten en de burgemeester van Chamonix als leider van de plaatselijke brandweer. Tegen de burgemeester, Michel Charlet, eiste justitie acht maanden voorwaardelijk en een boete van 15.000 euro.

De Belgische trucker Gilbert Degrave wiens truck in brand vloog, vindt zichzelf onschuldig, zo zei hij eerder dit jaar. De Belg dacht destijds, toen hij in de smalle tunnel reed en de rook zag in zijn spiegels, dat de motor van zijn koelinstallatie haperde. De ervaren trucker stopte zijn wagen op de smalle tunnelweg en stapte uit. Even later ontplofte de truck. Technisch onderzoek gaf als oorzaak een smeulende peuk. Die zou al voor de tunnel in de luchttoevoer van de vrachtwagen zijn beland.