WASHINGTON - Medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben een Duitse staatsburger zes weken lang ten onrechte vastgehouden. Zij hielden hem gevangen in een Afghaanse cel terwijl zij al hadden vastgesteld dat hij niets met al-Qaeda te maken had. Dat berichtte de Amerikaanse televisiezender NBC.

Volgens NBC negeerden de CIA-agenten bovendien tot twee keer toe een bevel van de toenmalige Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice om de man onmiddellijk vrij te laten. De Duitse autoriteiten onderzoeken de klacht van de in Libanon geboren Khaled el-Masri. Die zegt dat hij op oudejaarsavond 2003 in Macedonië werd ontvoerd en overgevlogen naar Afghanistan.

Volgens de televisiezender, die zich baseert om anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen, vermoedden de CIA-agenten dat el-Masri's Duitse paspoort vals was. Ook zou zijn naam dezelfde zijn als met die van iemand die gezocht werd wegens zijn vermeende bezoeken aan trainingskampen van al-Qaeda in Afghanistan.

Fout

De inlichtingendienst ontdekte de fout toen bleek dat het paspoort van el-Masri wel echt was. De man werd echter nog zes weken vastgehouden "terwijl functionarissen discussieerden over hoe met de fout om te gaan", aldus NBC. Behalve Rice was volgens de zender ook de toenmalige CIA-directeur George tenet van de zaak op de hoogte.