JAKARTA - De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft vrijdag in een toespraak excuses aangeboden voor het lijden dat de Japanse agressie in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw heeft veroorzaakt in Aziatische landen. De rede, die hij uitsprak tijdens een Aziatisch-Afrikaanse topconferentie in Jakarta, leek erop gericht de anti-Japanse sentimenten in China en Zuid-Korea te bezweren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"In het verleden heeft Japan, door koloniale overheersing en agressie, de volken van veel landen, in het bijzonder die in Azië, zeer veel schade en leed berokkend", aldus Koizumi. Volgens de premier ziet Japan de historische feiten "openlijk en met nederigheid" onder ogen en voelt het nog altijd "diep berouw".

Japan en China zijn de afgelopen weken verwikkeld in een diplomatieke rel naar aanleiding van een geschiedenisboek waarin Japan zijn eigen oorlogsverleden zou verdoezelen. De zaak leidde tot felle protesten in verscheidene Chinese steden, waarbij demonstranten ook Japanse eigendommen vernielden.

Verontschuldigd

Japanse leiders hebben zich al eerder verontschuldigd voor het Japanse oorlogsverleden, maar nog nooit in een situatie waarbij zo veel internationale leiders bijeen waren. Ook de Chinese president Hu Jintao is in Jakarta. De Japanse regering probeert een gesprek tussen hem en Koizumi te regelen.

China

China is ook niet te spreken over de Japanse ambities om een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen. Beide landen ruzieën verder over olie- en gasreserves in de Oost-Chinese Zee. Japan gaf vorige week een aantal bedrijven toestemming voor boringen in het betwiste gebied.

De Japanse krant Yomiuri Shimbun meldde vrijdag dat Tokio bereid is met China te praten over gezamenlijke exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen in de Oost-Chinese Zee. Het dagblad beriep zich op bronnen bij de regering.