DEN HAAG - Murat D. en vier anderen blijven in hechtenis wegens het plegen van gewelddadigheden. Dat bepaalde de rechter-commissaris in Den Haag donderdag, meldde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De vijf jongens zouden geweld hebben gebruikt tegen medegedetineerden in de jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. Murat D. is daar gedetineerd wegens de moord op conrector Hans van Wieren van het Terra College.

Hechtenis

Murat zit voor de geweldpleging nu op een andere plek in hechtenis. Of dat ook geldt voor de andere verdachten, is niet duidelijk. Vier andere verdachten, die ook eind maart in de jeugdinrichting werden aangehouden, verschenen vorige week al voor de onderzoeksrechter. Ook zij zitten in hechtenis.

Jeugdstrafrecht

Voor de moord op Van Wieren is Murat D. volgens het volwassen strafrecht veroordeeld, hoewel hij ten tijde van het misdrijf minderjarig was. Het gerechtshof nam in hoger beroep het vonnis van de jeugdstrafkamer, vijf jaar cel en tbs, over.

Murats advocaat, A. Moszkowicz, wil een uitspraak op grond van het jeugdstrafrecht en is een procedure begonnen bij de Hoge Raad. In het jeugdstrafrecht is de maximale straf twee jaar cel en een zes jaar durende tbs-behandeling.