PUTTEN - Een wolkbreuk heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het Gelderse Putten voor veel overlast gezorgd. De politie kreeg diverse meldingen binnen over ondergelopen woningen en kelders.

Volgens haar was er sprake van een "gigantische regenbui" waardoor de riolering het niet aankon en straten blank kwamen te staan. De politie en brandweer moesten op verschillende plaatsen assistentie verlenen.

In Doornspijk (gemeente Elburg) kwam de plaatselijke buurtsuper zondagochtend rond negen uur in problemen. Door het vele hemelwater stond de regenpijp in hoog water en kon het water in de dakgoten niet meer weg. Er ontstond lekkage in de winkel, waarbij het plafond werd vernield. Ook enkele huizen in de omgeving liepen onder.

In het Overijsselse Rijssen was het zondagochtend tevens noodweer. Een wolkbreuk zette een groot deel van de plaats blank. Ook het naburige Enter werd getroffen. De brandweer van Rijssen kreeg tweehonderd meldingen binnen, de politie meer dan honderd. In de meeste gevallen ging het om ondergelopen kelders.

Schade

Volgens brandweercommandant Wolterink is de schade groot. "Er zijn ook nogal wat bedrijfsinstallaties met waterschade. In sommige delen van Rijssen stond het water 75 centimeter hoog." De brandweer van Rijssen heeft hulp gekregen van collega's uit Holten. Zij verwacht nog de hele dag bezig te zijn met het wegpompen van het water.

De wolkbreuk begon rond kwart over negen en hield meer dan een uur aan. Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Door een blikseminslag zat een deel van Rijssen korte tijd zonder stroom. Het treinverkeer raakte licht ontregeld. Het treinverkeer van en naar Deventer kwam zondagochtend stil te liggen door onweer. Door blikseminslag zijn de seinen en wissels uitgevallen.

Reizigers tussen Hengelo en Amersfoort moeten omreizen via Zutphen of Zwolle. De Nederlandse Spoorwegen laten bussen rijden van en naar Deventer.