Riviercruiseschepen varen steeds vaker op open water met zwaardere omstandigheden, zoals op het IJsselmeer, in het Waddengebied en op de Westerschelde. Daarvoor zijn ze niet bedoeld, zegt onderzoeker Henk van den Boom van het maritiem kennisinstituut Marin. Hij maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

Daarbij komt dat de schepen zijn voorzien van steeds grotere ramen, om het uitzicht voor de passagiers te verbeteren. Maar ook dat kan ten koste gaan van de veiligheid, zei Marin zaterdag in het radioprogramma Nieuwsweekend van Omroep Max.

Marin (Maritiem Research Instituut Nederland) vindt dat beter naar de wetgeving voor riviercruiseschepen moet worden gekeken. Ook moet worden onderzocht of de schepen nog wel tegen de zwaardere omstandigheden bestand zijn. Zeker omdat ze vooral oudere passagiers vervoeren die extra kwetsbaar zijn als het misgaat.

Op de schepen, die wel 135 meter lang zijn, zitten al snel meer dan tweehonderd mensen aan boord.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!