AMSTERDAM - Bij een patiënt in het Mesos Medisch Centrum in Utrecht is een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) vastgesteld. De ziekte is de menselijke vorm van de gekkekoeienziekte (BSE). Het is voor het eerst in Nederland dat deze aandoening wordt geconstateerd. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het gaat volgens bronnen om een 26-jarige vrouw uit Utrecht. Het ministerie doet volgens een woordvoerder geen mededelingen over de patiënt. De melding komt voort uit de reguliere surveillance van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob door het Nederlandse expertisecentrum in het Erasmus Medische Centrum in Rotterdam. Het Europese expertisecentrum in Edinburgh heeft de diagnose, op basis van foto's van de hersenen en het ziekteverloop, bevestigd.

De vrouw werd begin april in het Mesos Medisch Centrum opgenomen, zei A. Kloet, lid van de raad van bestuur van de Antonius Mesos Groep, donderdag in een toelichting. Dat het waarschijnlijk om vCJD ging, bleek 15 april. Maandag meldde het Utrechtse ziekenhuis het ziektegeval bij het Nederlandse expertisecentrum in het Erasmus MC in Rotterdam, waarop donderdag de bevestiging uit Edinburgh kwam.

Inspectie

De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzocht of er risico voor overdracht van de ziekte naar anderen is geweest. Die kans is uiterst gering, aldus een woordvoerder, die meldt dat het onderzoek bijna is afgerond. Deze ziekte vCJD wordt gekenmerkt door sponsachtige degeneratie van de hersenen en wordt veroorzaakt door bijzondere eiwitten (prionen). De ziekte is overdraagbaar door transplantatie van zenuwweefsel en door besmet instrumentarium in ziekenhuizen, voornamelijk bij neurochirurgische operaties.

Bloed

Sinds kort bestaat het vermoeden dat de ziekte ook via bloed kan worden overgedragen. Dit op grond van twee mogelijke gevallen in het Verenigd Koninkrijk. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is er nog niet.

De patiënt is geen bloed- of weefseldonor geweest en heeft ook geen bloed - of weefsel ontvangen. De kans dat deze patiënt anderen heeft besmet of de besmetting via derden heeft opgelopen is daarom uiterst klein. De oorzaak van vCJD wordt gezocht in het eten van besmet rundvlees. Of ook bij deze patiënte sprake is van een relatie met besmet rundvlees is niet duidelijk.

Runderen

Alle runderen worden in Nederland bij de slacht op BSE getest. Bovendien worden dan ook onder andere de hersenen en het ruggenmerg van runderen waarmee BSE overgebracht kan worden, apart verzameld en vernietigd.

De ziekte vCJD is eerder vastgesteld in Engeland, Ierland, Frankrijk, Italie, Japan, Canada en Verenigde Staten.

/LINK
Informatie over Creutzfeldt-Jacob
BSE