BAGDAD - Islamitische opstandelingen in Irak hebben donderdag ten noorden van de hoofdstad Bagdad een MI-8 helikopter van een Bulgaars bedrijf neergeschoten met een raketgranaat. Alle elf inzittenden zijn daardoor om het leven gekomen. Dat hebben de Bulgaarse autoriteiten bevestigd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De helikopter was eigendom van de Bulgaarse maatschappij Heli Air. De driekoppige bemanning was Bulgaars. De passagiers waren zes Amerikaanse en twee Filipijnse burgers.

Voorzover bekend is het de eerste keer dat een civiel luchtvaartuig in Irak is neergehaald. De getroffen helikopter was wel ingehuurd door de multinationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, waarvan ook Bulgaarse militairen deel uitmaken. Een Iraakse groepering die zichzelf "Islamitisch Leger" noemt heeft op internet de verantwoordelijkheid opgeëist.

De tweemotorige Russische MI-8 geldt al meer dan dertig jaar als het transportwerkpaard van veel luchtvloten. Zowel de burgerluchtvaart als veel legers maken gebruik van de machine. De helikopter heeft een bemanning van drie en kan tot 24 passagiers vervoeren.

Het persbureau Reuters heeft beelden van de neergeschoten helikopter ontvangen. Ze tonen het brandende wrak in de buurt van de plaats Tarmiya. Vlakbij liggen twee verkoolde lichamen. Rebellen schieten geregeld op Amerikaanse vliegtuigen en hebben al verscheidene helikopters neergehaald.