DEN HAAG - Het Internationaal Strafhof is vanaf maandag officieel een feit. Bijna vier jaar nadat 120 landen instemden met het Statuut van Rome en de oprichting van het hof, opent het maandag zijn deuren in het voormalige KPN-gebouw de Haagse Arc in Den Haag.

Het strafhof zal in de toekomst oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid berechten, mits ze gepleegd zijn in een van de landen of door onderdanen van een van de landen die meedoen met het strafhof.

Er is geen immuniteit voor staatshoofden of regeringsleiders, maar het hof komt pas in actie als een land zelf geen of onvoldoende actie heeft ondernomen om misdaden te berechten. En de misdaden moeten na 30 juni 2002 gepleegd zijn.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn de felste tegenstander van het strafhof, de Europese Unie is een groot voorstander. De Amerikanen willen voorkomen dat er ooit eigen burgers of militairen voor het hof gebracht kunnen worden.

Het hof is voorlopig overigens nog niet in staat mensen aan te klagen en processen te voeren. Pas volgend voorjaar worden rechters, aanklager en griffier benoemd. Dan komt er ook een rechtszaal. Voorlopig zit er in het zestien verdiepingen tellende gebouw van het strafhof een klein 'voorhoedeteam' van acht mensen die eventueel bewijsmateriaal dat binnenkomt of wordt gebracht in ontvangst nemen, registreren en opslaan in afwachting van de aanklager en de rechters.

Wedstrijd

De Haagse Arc is een tijdelijke huisvesting voor het hof. Volgend jaar moet een architectenwedstrijd bepalen wie de nieuwbouw mag gaan bouwen. Die moet in 2007 komen te staan op het terrein van de Alexander-kazerne in Den Haag.