HILVERSUM - Minister Borst van Volksgezondheid staat de Stichting Women on Waves toe vrouwen tot zestien dagen na het uitblijven van de menstruatie een zwangerschapsafbrekend medicament toe te dienen. De stichting bevaart de wereldzeeën met de zogenoemde abortusboot.

Minister Borst zei maandagochtend in het Radio-1-journaal dat de behandeling volkomen verantwoord is, mits er voor alle zekerheid een gynaecoloog aan boord is. De mogelijkheid kan worden geschapen, omdat deze behandeling volgens een uitspraak van de Hoge Raad buiten de Wet Afbreking Zwangerschap valt.

Bovendien past ze volgens Borst in het regeringsbeleid, dat vrouwen ook in seksueel opzicht onafhankelijker wil maken. "Ik vind het zo vreselijk dat meisjes en vrouwen over de hele wereld het slachtoffer worden van knoeiende aborteurs", voegde Borst er 'uit het hart' aan toe. Uit een brief aan Women on Waves blijkt dat de abortusboot het middel Mifepriston zal gaan gebruiken.

De Stichting Women on Waves krijgt nog steeds geen vergunning om abortussen uit te voeren. Die zou echt te ruim bemeten zijn, aldus de scheidende bewindsvrouw.

CDA

Hoewel Borst zei dat ze de vergunning niet heeft verleend om het CDA te plagen, is die partij er helemaal niet blij mee. Woordvoerster volksgezondheid Ross: "Het grootste bezwaar zie ik in de geringe mogelijkheden voor de Inspectie voor de Volksgezondheid om de praktijken te controleren. Die inspectie reist heus de wereldzeeën niet af." Ross vraagt zich verder af hoe het zit met zaken als dossiers en nazorg aan boord. De inspectie zou zeker poolshoogte moeten nemen ook al omdat de abortusboot toch ook andere ambities heeft, aldus het CDA.

De fractie zal op de zaak terugkomen, dreigt Ross. Een abortusboot is gewoon niet het middel om vrouwen te helpen. Internationale hulporganisaties en regeringen zouden voor een betere positie van de vrouw in de wereld moeten zorgen.

/NIEUWSAbortusboot zet koers naar IerlandJustitie kan abortusboot op zee niet vervolgen Ierse vrouwen zoeken vergeefs hulp bij abortusbootIeren protesteren tegen 'boot des doods'