DELFT - Leveranciers van medische hulpmiddelen als pacemakers, kunstarmen en speciale schoenen kunnen patiënten niet het beste of nieuwste product aanbieden. Zorgverzekeraars drukken de vergoeding, die zij willen hiervoor betalen, aldus ondernemersorganisatie MKB-Nederland.

"De leverancier zit zo klem dat hij de klant niet meer kan voorleggen wat er op de markt te koop is", stelt L. de Putter, secretaris gezondheidszorg bij MKB Nederland.

De organisatie zal het rapport 'Kwaliteitsbeleid hulpmiddelen' donderdag aanbieden aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Sinds 2001 bepalen de zorgverzekeraars in belangrijke mate de gang van zaken rond de verstrekking van de hulpmiddelen. Sinds deze deregulering is de kwaliteit flink achteruit gegaan, vindt het MKB. "Niet de cliënt met de functiebeperking staat langer centraal, maar de uitgavenbeheersing van de zorgverzekeraar", schrijft de organisatie in een brandbrief aan de minister.

Het MKB wil voorkomen dat Nederland de weg van Duitsland opgaat. Daar krijgen patiënten soms tien jaar oude pacemakers uit China omdat die aanzienlijk goedkoper zijn dan de eigentijdse modellen. Klanten kunnen beter krijgen, maar daar hangt een prijskaartje aan dat de verzekeraars niet willen betalen.

Zowel het Rijk als de zorgverzekeraars moeten volgens De Putter maatregelen nemen. De overheid moet ervoor zorgen dat de leveranciers verkoopcombinaties mogen aangeaan. Zo kunnen zij in de ogen van MKB wel een vuist maken tegen de de verzekeraars. De NMa verbiedt dergelijke verkoopcombinaties nu.

Daarnaast moet de minister er bij de zorgverzekeraars op aandringen dat zij voor de hulpmiddelen een bepaalde standaardkwaliteit afspreken. Wil een patiënt een hogere kwaliteit, dan is aan hem de keuze of hij de extra kosten wil bijbetalen.