UTRECHT/TILBURG/BAKEL - Op verschillende plaatsen in Nederland zijn zondagavond illegale straatraces gehouden. De politie nam in Utrecht zes auto's in beslag. In Tilburg reed een straatracer tegen een lantaarnpaal en in Bakel gingen racers de weg van een natuurgebied op.

De Utrechtse politie nam zondag zes wagens van straatracers in beslag en hield zeven coureurs aan. Verder schreven agenten ruim bekeuringen uit. Het politieoptreden had plaats op industrieterrein Lage Weide, waar de afgelopen twee maanden regelmatig straatraces zijn.

De racers die hun auto's zondag kwijtraakten behoren volgens de woordvoerder tot de harde kern. Ze werden ook deze keer niet op heterdaad betrapt, maar werden aangepakt op grond van een artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening, dat ordeverstoringen moet voorkomen. In eerdere gevallen deelde de politie ook veel bekeuringen uit, maar dan wegens technische gebreken aan de auto's of overtredingen als het niet in orde hebben van de papieren.

Total loss

Een jeugdige Tilburgse straatracer is zondagavond tegen een lantaarnpaal geknald. Samen met een ander hield hij een wedstrijd op de Brakman, een straat op een industrieterrein. Toen er plots een burgerauto met politieagenten opdoemde, schrok de jongen. Hij wilde vluchten maar verloor de macht over het stuur en knalde tegen de lantaarnpaal. Zijn auto en zijn rijbewijs moest hij inleveren. De auto was total loss; hijzelf ongedeerd.

In het Brabantse Bakel vernielden straatracers een slagboom die toegang geeft tot een weg in natuurgebied Nederheide. Ze hebben daar korte tijd rondgereden. Ze verdwenen toen de politie kwam. Ook in Deurne werd er geracet totdat de politie verscheen. De jongeren hadden daarvoor in Venlo en Venray rondgereden.

Zero-tolerance

Het Openbaar Ministerie zei onlangs illegale straatraces hard te zullen aanpakken met een lik-op-stukaanpak. Waar mogelijk worden racers gearresteerd en opgesloten, rijbewijzen ingenomen, auto's in beslag genomen en snelrecht toegepast. Het OM spreekt van een zero-tolerancebeleid.