LOS ANGELES - De man die ervan wordt verdacht de bosbranden in de Amerikaanse staat Arizona te hebben aangestoken, zou puur voor eigen gewin hebben gehandeld. Dat heeft de openbaar aanklager zondag verklaard in Flagstaff, waar de verdachte is voorgeleid.

Zaterdag hield de Amerikaanse politie de man aan. Het gaat om een brandweerman die op contractbasis in dienst is. Door zelf het vuur aan te steken was hij er zeker van dat er werk voor hem zou zijn en kon hij de kost verdienen, aldus de openbaar aanklager. De bosbranden in Arizona hebben zeker 181.000 hectare grond verwoest.

De 29-jarige verdachte hangt een celstraf van tien jaar boven het hoofd. Bovendien kan hij een boete krijgen van 500.000 dollar en de rechter kan hem opdracht geven de schade terug te betalen. De branden in Arizona hebben meer dan vierhonderd huizen verwoest en maakte de evacuatie noodzakelijk van 30.000 mensen. Het vuur is nog niet onder controle.

De bluswerkzaamheden in Arizona hebben tot nu toe 17 miljoen dollar gekost. Het werk wordt bemoeilijkt doordat het in het getroffen gebied ongewoon heet is. De bosbranden Arizona behoren tot de ergste die de Verenigde Staten ooit hebben getroffen.

Brief

Ook bij de bosbranden in Colorado lijkt er opzet in het spel te zijn. Een vrouwelijke boswachter wordt ervan verdacht een brief te hebben aangestoken van haar man met wie zij niet meer samenleeft.

Ook haar wacht een jarenlange celstraf en een flinke geldboete. De brandweer kreeg het vuur in Colorado afgelopen weekeinde onder controle, nadat er 55.000 hectare bosgebied verloren was gegaan. De vrouw is inmiddels op borgtocht vrijgelaten en is haar baan als boswachter inmiddels kwijt.

/NIEUWSBosbranden Arizona rampzalig voor Apaches (video)