HILVERSUM - Leerkrachten hebben geen hoge pet op van de opvoedkwaliteiten van de gemiddelde ouder. De ouders besteden weinig tijd aan hun kroost, leggen de opvoeding vaak neer bij de school en verwachten veel van hun kinderen.

Dat blijkt uit een enquête die Intomart heeft uitgevoerd in opdracht van Netwerk KRO. De conclusies zijn woensdagavond bekendgemaakt bij Netwerk.

Bijna 60 procent van de leerkrachten zegt zich steeds vaker zorgen te maken over de thuissituatie van hun leerlingen. Bijna tweederde, 63 procent, is ongerust over de agressiviteit bij veel kinderen.

Opvoedkundige taken

Bijna 70 procent (67) van de ondervraagde leerkrachten zegt dat ouders steeds vaker opvoedkundige taken op het bordje van de school leggen. Bijna 60 procent (57) vindt dat ouders te weinig tijd aan de opvoeding van hun kinderen besteden. Meer dan de helft van de ondervraagden, 52 procent, is van mening dat ouders meer van hun kind verwachten dan vroeger.

Moe

Volgens 57 procent van de onderwijsgevenden komen kinderen door alle druk en drukte vaak moe op school. Dit geldt zowel voor kinderen in de grote stad als voor kinderen op het platteland.