ROME - "Kardinaal Ratzinger heeft een superieure intelligentie, ook spiritueel gezien. Hij is nederig, weet wat hij wil en is een dienaar en verkondiger van de waarheid. Kortom een super persoon." Zo omschrijft kardinaal Simonis woensdag de nieuwe paus, Benedictus XVI.

"Daarom ben ik buitengewoon tevreden over deze keuze en verwacht ik van dit pontificaat dat de innerlijkheid, de ingetogenheid centraal staat."

"Het zijn de twee meest intensieve weken van mijn bestaan geweest", geeft Simonis toe, "maar ik heb een intense broederschap ervaren en heb mijn gedachten verrijkt door de contacten met andere kardinalen, die ik beter heb leren kennen." Over het lobbywerk van de collega's voor het conclaaf zegt de kardinaal: "Ik heb de voorkeuren van de collega's leren kennen.

Stemadvies

Zelden zei iemand wie het zou moeten worden. Nooit hoorde ik een negatief stemadvies. Donderdag had ik voor mezelf al de conclusie getrokken dat het die of die moest worden voor mij."

"De eerste stemming was voor mij zeer boeiend. Het is een oriëntatie om te zien hoe de stemmen liggen. Dan spelen er allerlei geopolitieke kwesties. Moet het een Europeaan zijn, bijvoorbeeld. Wat ik zelf ook belangrijk vind: Kent hij de Curie? Bij de tweede stemming dacht ik: Nou dat kan nog wel even duren, maar de kracht van de heilige geest heeft er toch voor gezorgd dat er bij de vierde stemming al een pauskeuze viel."

Applaus

"Tijdens het noemen van de namen, kun je zelf mee turven op een mooi vel en dat doen alle kardinalen dan ook. Nadat de naam 'Ratzinger' 77 keer was gevallen, volgde er een groot applaus. Ratzinger zelf ondersteunde met zijn handen zijn hoofd. Daarna ging de stemming onder grote stilte en ontroering door."

"Toen Ratzinger zich ging kleden begon het geklungel met het kacheltje. Ik weet nu dat zwarte rook gemaakt wordt met piepschuim. Hoe de witte rook gemaakt wordt, weet ik niet, maar er ging iets mis, want de rook sloeg de kapel binnen. Ik dacht nog aan de Japanners die de restauratie van de Sixtijnse Kapel betaald hebben. Ratzinger was al na tien minuten aangekleed terug. Of hij ook nog naar het huilkamertje is geweest, weet ik niet."

Chaos

"Daarna verliep alles chaotisch. We zijn zelfs vergeten de vespers te zingen. Ik kreeg nog een mooi vloeiblad als herinnering en ging terug naar het hotel Santa Marta, overigens een uiterst sober onderkomen. Echt geen eersteklas hotel. Daar probeerde ik te bellen, maar de lijnen waren nog geblokkeerd. Later zag ik een agent die wel bereik had en heb ik mijn voorlichter gebeld."

"Ratzinger heeft ons niet gevraagd te blijven logeren in Santa Marta, maar heeft de kardinalen wel uitgenodigd te blijven eten. Maar de Belgische kardinaal Danneels is hem gewoon gesmeerd om zijn persconferentie te geven. Ik wilde ook wel zo snel mogelijk weg, want van Danneels heb ik wel geleerd dat het belangrijk is de media in te lichten, voordat er onzin wordt verspreid. Maar ik zat ergens midden aan tafel en kon onmogelijk eerder vertrekken."

Toast

Na het uitgebreide verslag over het conclaaf, nodigde kardinaal Simonis de aanwezige journalisten en vier van zijn zeven zusters, die voor de gelegenheid naar Rome waren gekomen, uit een toast te brengen op de nieuwe paus. Zijn zussen waren overigens erg blij dat het Simonis niet geworden was.