DEN HOORN - Leerlingen van middelbare school De Hogeberg in Den Burg op Texel hebben woensdag bij de 'Actie Schoon Strand' op het Noordzeestrand van het eiland twee granaten uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Dit meldt een woordvoerder van de organisatie.

De leerlingen hebben geen gevaar gelopen, aldus de woordvoerder. Volgens hem is bekend dat zich op dit deel van het Texelse strand granaten bevinden. "Het is een bekend verschijnsel. Alle leerlingen zijn vooraf gewaarschuwd dat ze van metalen voorwerpen moesten afblijven, zoals we ook hebben gezegd dat ze moesten oppassen voor mogelijk aangespoelde giftige stoffen." Elke groep leerlingen stond verder onder begeleiding, zegt hij.

Afval

Meer dan de helft van het afval bestond uit nylon, draden en netten, afkomstig van de visserij, aldus de organisatie. De afvalberg is gesorteerd en gescheiden in verschillende categorieën om de herkomst te kunnen vaststellen. De gegevens over het verzamelde afval worden betrokken in een landelijk onderzoek, Coastwatch genaamd.

Sponsoring

In totaal zo'n zeshonderd leerlingen van de basisschool 'veegden' woensdag een groot deel van het Texelse Noordzeestrand schoon. Zij lieten zich daarbij sponsoren door bewoners van het eiland, die voor een euro een strekkende meter schoon strand konden kopen. Daarnaast steunden bedrijven de schoonmaakactie financieel. De leerlingen verzamelden met de schoonmaak in totaal tenminste 15.000 euro. Het geld gaat naar goede doelen.