DEN HAAG - De afgelopen week bekeek de organisatie van het Parkpop-festival het weerbericht meerdere keren met argusogen. Gelukkig voor hen en de 400.000 bezoekers bleven regenbuien zondag uit in het Haagse Zuiderpark.

Publieksfavorieten als Kane en Di-rect, twee uit Den Haag afkomstige rockbands, en Within Temptation bezorgden de 22e editie van het grootste gratis toegankelijke popfestival van Europa een zeer Nederlands karakter. De politie had een rustig dagje. Er werden alleen vijf aanhoudingen verricht in het dance-gedeelte wegens verstoring van de openbare orde.

Afzegging

Het afzeggen van de Belgische zanger Arno, zelf al invaller voor de Jamaicaanse reggaeformatie T.O.K., was een kleine tegenvaller voor de festivalorganisatie. Hij meldde zich twee uur voor zijn optreden af met maagklachten. De overige acts maakten wel gewoon hun opwachting onder een vaak donkergrijze wolkenhemel met een af en toe doorkomend zonnetje.

Kane en Di-rect speelden een thuiswedstrijd en kregen dan ook enthousiaste bijval van het publiek. Dat gold ook voor de dromerige metal van Within Temptation. Zangeres Sharon den Adel werd op het podium nog blij verrast door Parkpop-presentator Jan-Douwe Kroeske. Die overhandigde haar een platina-album voor de cd Mother Earth. Deze laatste cd, met onder meer de grote hit Ice Queen, ging al 80.000 keer over de toonbank.

Geslaagd

Het publiek genoot van de muziek en de show, met een regen van metaalgekleurde papiersnippers en vuurvlammen op het podium. Maarten van Gool, een van de organisatoren van Parkpop, keek na afloop terug op een zeer geslaagde editie. Wel maakt hij zich enigszins zorgen over de financiële situatie van 'zijn' evenement. "Als gratis festival merken wij het gelijk als de economie iets tegen zit, zoals dit jaar na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Andere festivals zijn al afgelast wegens gebrek aan sponsoren. Wij hebben dit jaar ook geen sluitende begroting kunnen maken. Er moet geld bij. Deze week gaan we de balans opmaken."

Tweedaags karakter

Parkpop, de laatste jaren steevast een eendaags festival, kreeg dit jaar min of meer een tweedaags karakter. Zaterdag maakte Live for Life, een multicultureel festival met optredens van onder andere Brainpower, Cheb Mami en Def Rhymz, al gebruik van de faciliteiten van Parkpop. Er kwamen 15.000 mensen op af. Van Gool sluit niet uit dat de combinatie volgend jaar terugkomt. "We moeten het nog evalueren, maar we staan er zeker niet negatief tegenover. Het idee is heel goed, een multicultureel festival naast een meer traditioneel popfestival. Dat vult elkaar mooi aan."