DEN BOSCH - De politierechter in Den Bosch heeft woensdag drie inwoners van die stad veroordeeld tot werkstraffen voor hun betrokkenheid bij de rellen in de Graafsewijk op 7, 8 en 9 april.

De drie mannen (18, 30 en 27 jaar) kregen werkstraffen van 150, 130 en 110 uur en een celstraf gelijk aan hun voorarrest. Ze zijn op vrije voeten gesteld. De officier van justitie had tegen de drie zes weken cel geëist. De zaak tegen een vierde verdachte is aangehouden tot volgende week, maar ook hij is vast op vrije voeten gesteld.

In de Graafsewijk in Den Bosch ontstond bijna twee weken geleden onrust na een uitzending van het programma Probleemwijken op SBS6, waarin een bewoner van de wijk opbiechtte zijn stiefdochter te hebben misbruikt. Uit woede over deze uitlatingen werd zijn huis op donderdagavond aan gort geslagen. Een dag later keerde de agressie zich tegen de politie. De mannen die woensdag werden veroordeeld gooiden stenen tegen ME'ers en ME-busjes.

Tendens

Volgens de politierechter passen de rellen in "een tendens die bij sommigen in dit land bestaat om de boel te asocialiseren." Justitie sprak van "dommekrachten" waartegen de burger beschermd moet worden.

Afgelopen vrijdag veroordeelde de rechter drie Bosschenaren wegens betrokkenheid bij de vernieling van de woning en de huisraad. Twee anderen werden gestraft voor hun aandeel in het geweld tegen de politie.

Signaal

Het Openbaar Ministerie heeft ervoor gekozen om alle verdachten snel voor de rechter te brengen om een signaal af te geven aan wijkbewoners en relschoppers. Voor de kinderrechter verschijnen woensdagmiddag nog drie verdachten.