ROME - De Italiaanse premier Berlusconi heeft woensdagmiddag zijn ontslag aangekondigd. De Italiaanse eerste minister zei in een rede tot de Senaat dat hij zijn aftreden zal meedelen aan president Ciampi. Berlusconi wil met zijn - eigenlijk vooral formele - opstappen de weg vrijmaken voor de vorming van een nieuwe regeerploeg onder zijn leiding.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Politiek commentatoren zeiden eerder al dat Berlusconi (68) als onderdeel van een politiek akkoord met de coalitiegenoten een nieuwe regering wil gaan vormen. Die zou het resterende deel van het lopende mandaat van Berlusconi tot mei 2006 kunnen uitzitten, na toestemming van het parlement.

Crisis

Berlusconi is verwikkeld in een ernstige politieke crisis. De Nationale Alliantie (AN) van de Italiaanse vice-premier Gianfranco Fini dreigde uit de regering stappen en daarmee zou Berlusconi de meerderheid kwijtraken in de volksvertegenwoordiging. De AN is de belangrijkste bondgenoot van Berlusconi.

De premier bereikte maandag nog een akkoord met de Unie van Christen-Democraten (UDC) over de terugkeer van die partij binnen de coalitie. De UDC was vrijdag uit de regering gestapt, maar zegde later toe de regering vanuit het parlement gedoogsteun te geven.

De christen-democraten eisten een drastische beleidswijziging naar aanleiding van de nederlaag van de coalitie in de regionale verkiezingen eerder deze maand. Ook de AN vindt het de tijd voor een politieke herschikking.