UTRECHT - Het gebruik van cannabis, XTC en amfetamine onder scholieren is sinds 1996 gedaald. Daar staat tegenover dat steeds meer scholieren, vooral meisjes onder de 15 jaar, alcohol drinken. Dit blijkt uit het Jaarbericht 2004 van de Nationale Drug Monitor (NDM) van het Trimbos-instituut.

Verder wordt uit dit bericht duidelijk dat het aantal mensen dat bij de verslavingszorg aanklopt voor hulp bij cocaïne- of softdrugverslaving, fors is toegenomen. Ook behandelt de verslavingszorg steeds meer mensen voor alcoholproblemen.

Zware drinkers

In 2003 had 68 procent van alle 12-jarige meisjes wel eens alcohol gedronken. Vier jaar eerder was dat nog 38 procent. De meeste zware drinkers worden gevonden onder de mannen tussen 18 en 24 jaar. Tot deze categorie horen mensen die zeker een keer per week zes glazen of meer drinken. In 2003 behoorde een op de drie jongemannen tot die groep.

"Nederlandse scholieren gaan in Europa aan kop met het drinken van alcohol", schrijft het instituut in het bericht dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Cocaïne

Het aantal mensen dat zich met een cocaïneprobleem meldt, is in de afgelopen tien jaar verviervoudigd van bijna 2500 naar ruim 9000. Ook het aantal cannabisgebruikers dat om hulp kwam, is gegroeid (tot 4500). Een verdubbeling in tien jaar en een toename van 21 procent in 2003 vergeleken met een jaar eerder. Het aantal harddrugsverslaafden is in Nederland nog steeds laag vergeleken met andere landen van de Europese Unie.

Roken

Het aantal rokers onder scholieren daalde van 30 procent in 1996 naar 20 procent in 2003. De populariteit van blowen daalde. Het aantal cannabisgebruikers daalde over dezelfde periode van 11 naar 9 procent. Het aantal jongeren dat experimenteerde met XTC en amfetamine daalde eveneens. Cijfers voor cocaïne- en heroïnegebruik bleven stabiel.