Kolonisten ontruimen buitenposten JERUZALEM - Joodse kolonisten hebben zich bereid verklaard tien 'buitenposten' te ontruimen die in de Palestijnse gebieden zijn neergezet. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz zondag. In de komende dagen zullen nog eens tien van die posten worden gesloopt.

De Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer had zaterdag tot de ontruiming opgeroepen. Hij kondigde aan dat het leger de posten zou neerhalen als de kolonisten dat zondag niet zelf zouden doen. De kolonisten reageerden eerder woedend op het besluit dat ze als een knieval voor het "Palestijnse terrorisme" beschouwen. Het Israëlische ministerie van Defensie repte zondagochtend evenwel van een akkoord met de fanatieke kolonisten.

Sinds Israël in 1967 de Palestijnse gebieden veroverde, zijn zo'n tweehonderd nederzettingen gebouwd op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De afgelopen jaren zijn daarnaast nog zo'n zestig 'illegale' nederzettingen ontstaan, meestal slechts bestaande uit enkele caravans. Vaak worden die bewoond door fanatieke joodse extremisten.