AMSTERDAM - Naar schatting enkele duizenden personen en instellingen hebben gehoor gegeven aan de oproep van het platform 'Stop de oorlog tegen de Palestijnen' om zondag Palestijnse vlaggen buiten te hangen. Dat stelt een woordvoerster van de organisatie. Het platform heeft zondag tot de Dag van de Palestijnse Vlag uitgeroepen. Met de vlaggen willen de actievoerders hun solidariteit met het Palestijnse volk betuigen. Het platform richtte in twaalf steden distributiepunten in waar de vlaggen de afgelopen week konden worden gekocht.

"We zijn bijzonder tevreden met het feit dat zo veel mensen gehoor hebben gegeven aan onze oproep", aldus een woordvoerster van het platform. "Veel mensen hebben van tevoren aangegeven dat ze bang waren voor eventuele reacties die de vlag zou oproepen in de omgeving. Maar uiteindelijk hebben ze de actie toch doorgezet. Daar zijn we heel blij mee." Onder de instellingen die gehoor hebben gegeven aan de oproep, is ook het landelijk partijsecretariaat van GroenLinks in Utrecht.

"GroenLinks is voorstander van de vorming van een democratische Palestijnse staat, de terugtrekking van Israël uit alle in 1967 bezette gebieden en ontruiming van de joodse nederzettingen in bezette gebieden", zo verklaart de partij. "De vlaggenactie mag niet worden uitgelegd als steun voor Palestijnse zelfmoordaanslagen, maar is bedoeld als solidariteit met een volk dat recht heeft op een zelfstandige staat."

Ook de Rotterdamse Pauluskerk, die zich inzet voor de opvang van drugsverslaafden, daklozen en illegalen, heeft een Palestijnse vlag buiten gehangen. De kerk heeft echter ook de Israëlische vlag in top gehesen. "Daarmee wordt te verstaan gegeven dat we voorstander zijn van twee staten, een staat Israël en een Palestijnse staat, en dat de weg die daartoe leidt er een van geweldloosheid en onderhandelingen zal zijn", aldus dominee Hans Visser.