AMSTERDAM - Murat D., de 17-jarige jongen die in januari vorig jaar zijn leraar van het Haagse Terra College doodschoot, wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan poging tot moord op een medegevangene. Dinsdag is hij in zijn cel aangehouden. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

In totaal zijn negen aanhoudingen verricht in verband met de moordpoging in de particuliere jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. Daar verblijven ongeveer 120 jongeren, die merendeels jeugd-tbs hebben opgelegd gekregen.

De negen gedetineerden zouden op 27 maart 'ernstig geweld hebben gebruikt tegen een medegevangene'. Volgens een 'betrouwbare bron' wordt hen poging tot moord ten laste gelegd. Vier van de jongens zijn vorige week aangehouden. Maandag en dinsdag werden de andere vijf aangehouden. Murat D. wordt donderdag met vier anderen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het gerechtshof veroordeelde D. in december tot vijf jaar cel en tbs. Hij werd volgens het volwassenenrecht veroordeeld, omdat het jeugdstrafrecht volgens het hof niet voldoet. In januari werd bekend dat D. zijn straf aanvecht bij de Hoge Raad. Zijn advocaat pleit ervoor dat zijn cliënt volgens het jeugdstrafrecht wordt vervolgd. D. zou in een opwelling hebben gehandeld en verminderd toerekeningsvatbaar zijn.