DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft dinsdagavond in een telegram haar gelukswensen overgebracht aan de nieuwe paus, Benedictus XVI. Ze wenst hem sterkte bij de vervulling van zijn taak, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Premier Balkenende hoopt dat de nieuwe paus, Benedictus XVI, de koers van zijn voorganger, Johannes Paulus II, zal voortzetten. Hij hoopt dat hij de dialoog met andere godsdiensten zal blijven zoeken en de strijd tegen de armoede zal voortzetten.

Balkenende sprak in een reactie op de pausverkiezing van een belangrijk moment en een dag om blij te zijn. Hij feliciteerde de rooms-katholieke gemeenschap met de snelle keuze, wat volgens de premier ook wijst op waardering voor de voorganger van Benedictus XVI.

Balkenende vond het niet zijn taak om in te gaan op de vraag wat hij ervan vindt dat de nieuwe paus ook weer behoudend is.

Simonis

Kardinaal Simonis toonde zich dinsdag "bijzonder verrast" door het feit dat zijn collega Ratzinger al in de vierde stemronde de vereiste tweederde meerderheid achter zich heeft gekregen. "Ik ben ontzettend blij met deze nieuwe paus", zei hij vanuit Vaticaanstad in het televisieprogramma NOVA.

Heilige Geest

Dinsdagochtend zag het er voor Simonis na de derde stemronde nog naar uit dat het conclaaf nog wel drie of vier dagen zou kunnen duren. Hij kan niet verklaren hoe het kan dat Ratzinger toch 's middags al als nieuwe paus uit de bus kwam. "Als gelovige zeg ik: de Heilige Geest zal wel bezig geweest zijn." Na de verkiezing van Ratzinger volgde "hartelijk applaus", aldus Simonis.

De eerste poging om het kacheltje in de Sixtijnse Kapel witte rook door de schoorsteen te laten voeren, mislukte volgens Simonis jammerlijk. "Op een gegeven moment zat de kapel achterin helemaal onder de rook." Het ritueel met het kacheltje - een "romantisch geval" - omschreef de kardinaal als "folklore".

Signaal

De keuze voor Ratzinger, die hij "ontzettend goed" kent, is "een signaal vanuit het kardinalencollege dat wij een paus willen die wijst op spiritualiteit en verdieping van het geloof". Benedictus XVI staat volgens de kardinaal voor "een kerk van gerechtigheid en vrede en van bescheidenheid en nederigheid".

Met de keuze voor de naam Benedictus wil Ratzinger in het voetspoor treden van Benedictus XV, die zich sterk heeft ingespannen om de Eerste Wereldoorlog te voorkomen, en van de heilige Benedictus, "grondlegger van de Europese cultuur", aldus Simonis.

Van Luyn

De vice-voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, bisschop Van Luyn van Rotterdam, is blij met de nieuwe paus. Hij heeft een "enorm hoge dunk" van de Duitse kardinaal Ratzinger, die volgens Van Luyn een heel intelligent en een zeer gelovig man is.

Ratzinger was een van de kardinalen die boven de anderen uitstaken, zei Van Luyn dinsdagavond in een extra uitzending van het RKK-programma Kruispunt.

Bisschoppen

De Nederlandse bisschoppen zijn "zeer verheugd" over de nieuwe paus. Ze beschouwen Benedictus XVI als een groot theoloog, die als zodanig ook een grote rol heeft gespeeld tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Die kerkvergadering zette de vernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk in gang.

De bisschoppen verwachten dat de nieuwe paus die vernieuwing in dezelfde lijn als zijn voorganger Johannes Paulus II verder zal nastreven ten bate van de kerk en haar dienst aan de wereld. Ook zal hij zich verder inzetten voor vrede en gerechtigheid, aldus de bisschoppen.