ROME - Kardinaal Joseph Ratzinger volgt Johannes Paulus II op. Dat maakte de Chileense kardinaal Jorge Medina Estevez dinsdagavond om 18.45 uur bekend. De Duitser Ratzinger neemt de naam Benedictus XVI aan. Het is de eerste Duitse paus sinds Victor II (1055-1057).

Bekijk video: Benedictus XVI nieuwe paus
Modem/ Breedband

Bekijk video: witte rook
Modem/ Breedband


'Viva il Papa, Long live the pope'

Paus Benedictus XVI vroeg bij zijn eerste verschijning op het balkon de hulp van God en Maria in de taak die hem wacht. Hij vroeg ook de menigte voor hem te bidden.

Urbi et Orbi

Benedictus XVI - tot zijn verkiezing door het conclaaf kardinaal Ratzinger - gaf vervolgens de zegen 'Urbi et Orbi', 'Voor de stad en voor de Wereld', aan de enorme menigte die zich op het Sint Pietersplein had verzameld. Naar schatting 100.000 mensen stroomden naar het plein toe om getuige te zijn van Benedictus' verkiezing.


De nieuw gekozen paus Benedictus XVI groet de toegestroomde pelgrims op het Sint Pietersplein

"Beste broeders en zusters, na de grote paus Johannes Paulus II hebben de kardinalen mij gekozen, een simpele en nederige arbeider in de wijngaard van God", zei de paus na de aankondiging van zijn verkiezing.

Ingehuldigd

Paus Benedictus XVI wordt zondag 24 april ingehuldigd tijdens een speciale mis. De mis zal om 10 uur worden gehouden op het Sint Pietersplein. Dinsdagavond dineert de paus met de kardinalen. Woensdagochtend zal hij in de Sixtijnse Kapel samen met hen een mis vieren.

De 78-jarige Duitser is niet de oudste paus die ooit gekozen is. Onder anderen Celestinus III (86), die de kerk bestuurde van 1191 tot en met 1198, en Clemens X (79), van 1670 tot 1676, waren ouder. Johannes XXIII was 77 jaar, toen hij in 1958 tot paus werd gekozen.

Op het Sint Pietersplein in Rome steeg kort na 18.00 uur witte rook op uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. De klokken die het signaal van een gekozen paus aangeven klonken kort na het rooksignaal. Op het Sint Pietersplein waar duizenden pelgrims zich hebben verzameld barstte een luid gejuich los. 'Viva il Papa, Long live the pope'


Ratzinger is de eerste Duitser sinds Victor II (1055-1057) die paus wordt

Verwarring

Aanvankelijk heerste er verwarring over de kleur van de rook. In eerste instantie was de kleur zwart, maar na korte tijd werd de kleur steeds lichter. Met het luiden van de bel was er zekerheid.

Duur conclaven

De duur van het conclaaf dat dinsdag resulteerde in de keuze van een nieuwe paus, was met twee dagen en vier stemrondes korter dan het gemiddelde in de afgelopen honderd jaar. Hier volgt een overzicht van de duur van de conclaven in de 20e eeuw:

1978: Johannes Paulus II, drie dagen, acht stemrondes
1978: Johannes Paulus I, twee dagen, vier stemrondes
1963: Paulus VI, drie dagen, zes stemrondes
1958: Johannes XXIII, vier dagen, elf stemrondes
1939: Pius XII, twee dagen, drie stemrondes
1922: Pius XI, vijf dagen, veertien stemrondes
1914: Benedictus XV, drie dagen, tien stemrondes
1903: Pius X, vier dagen, zeven stemrondes