JOHANNESBURG/HARARE - In Zimbabwe hebben de meeste blanke boeren het ultimatum van president Robert Mugabe om hun boerderijen en landerijen te verlaten, naast zich neer gelegd. Slechts 400 boeren gaven gehoor aan de eis van de president, meldde de Zuid-Afrikaanse radio zondag. Vol spanning wordt nu gewacht op de reactie van Mugabe.

Bijna 3000 blanke boeren hadden uiterlijk donderdag hun boerderijen en landerijen in Zimbabwe moeten verlaten, op straffe van maximaal twee jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 Zimbabwaanse dollar (360 euro). Veel boeren putten hoop uit een rechterlijke uitspraak die bepaalde dat boerderijen niet mogen worden onteigend voordat banken en andere verstrekkers van hypotheken op de hoogte zijn gesteld.

Mugabe wil het land van de blanke minderheid herverdelen over zwarte families zonder land. Zo wil hij een einde maken aan de praktijk dat 70 procent van de vruchtbaarste landbouwgrond 22 jaar na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië nog steeds in handen is van een blanke minderheid.