DEN HAAG - De meeste soorten rustgevende thee hebben niet of nauwelijks effect. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

De bond testte 21 theesoorten die claimen rustgevend of slaapbevorderend te zijn. Maar liefst negentien van de producten krijgen in de test een zware onvoldoende, omdat ze geen of te kleine hoeveelheden van de rustgevende stof
valeriaan

Volgens de Consumentenbond bevat de overgrote meerderheid van de soorten een te kleine hoeveelheid valeriaanwortel, een bestanddeel dat volgens onderzoek een heilzame werking heeft. "Van veertien van de onderzochte rustgevende theesoorten verwachten we geen enkel effect", aldus de bond. "In elf van die theeën is namelijk helemaal geen valeriaan aanwezig. Bij de overige drie is de hoeveelheid zo klein, dat het effect nihil zou zijn."

Van vijf andere theesoorten noemt de bond de werking twijfelachtig, omdat er te weinig valeriaan in zit maar ze bevatten wel andere kruiden die in combinatie met elkaar mogelijk toch enig effect kunnen hebben.

De bond verwacht slechts van twee producten enig effect. Hoewel ook hierin de hoeveelheid valeriaan niet al te hoog is, kan de gebruiker na het nuttigen van meerdere kopjes toch genoeg van deze stof binnenkrijgen om slaperig te worden.