DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen dreigen Ajax-supporters te weren. Volgens NS-topman A. Veenman vervoert het bedrijf "voorlopig" geen Ajacieden meer. Er zijn onderhandelingen gaande met de Amsterdamse voetbalclub over betere afspraken. Als er geen bevredigende regeling uitkomt, "dan stopt de NS helemaal met dat vervoer".

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maandag bleek al dat de spoorwegen zo'n boycot overwegen na de zware vernielingen die Amsterdamse hooligans zondag aanrichtten in twee dubbeldekstreinen. "We hebben niet een vervoerplicht om onze spullen te laten slopen", zei een getergde Veenman dinsdag op station Den Haag HS.

Vertragingen

"Wij beraden ons of we dit transport wel willen uitvoeren", zei Veenman over het vervoeren van voetbalsupporters. "We hebben niet alleen te maken met schade. Onze reizigers hadden last van vertragingen." De topman zei op dit moment "weinig enthousiast" te zijn over het vervoeren van supporters.

De NS heeft volgens de bestuursvoorzitter grote schade geleden. Het repareren van de vernielde treinen kan al meer dan 1 miljoen euro kosten. Daar komt bij dat veel reizigers zondag forse vertragingen hebben opgelopen. Zij kunnen aanspraak maken op de geld-terug-regeling van de NS. De onderneming wil de schade verhalen op Ajax.

Contract

Donderdag speelt Ajax in Tilburg tegen Willem II. De Ajacieden zullen daar met de bus naartoe worden gebracht. Het was overigens niet de bedoeling dat de NS deze fans zou vervoeren. Veenman was dinsdag in Den Haag voor de ondertekening van het nieuwe contract dat de NS tot 2015 het alleenrecht geeft om te rijden op het hoofdspoornet. Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) ontving hem daarvoor op station Hollands Spoor.