AMSTERDAM - Oud-president Jules Wijdenbosch van Suriname krijgt zondagmiddag in Amsterdam de Kwakoe Jagernath Lachmon Award uitgereikt. Wijdenbosch liet Suriname na zijn vierjarig bewind in praktisch bankroet achter, maar de organisatie van het Kwakoe Festival in de Amsterdamse Bijlmer wil de oud-president eren voor zijn verdiensten.

Winston Kout van het Kwakoe Festival gaf eerder aan dat Wijdenbosch de prijs om twee redenen verdient. De voormalig president zette Suriname met het stichten van het Centraal Suriname Reservaat op de wereldkaart.

Volgens Kout vervult het natuurreservaat een longfunctie voor de wereld. Daarnaast bouwde Wijdenbosch bruggen over de Suriname- en Coppenamerivier, van enorme betekenis voor de Surinaamse bevolking. Met de bouw van de bruggen stak Wijdenbosch Suriname overigens wel in torenhoge schulden. Hij gaf de inkomsten van de belangrijke bauxietindustrie als onderpand aan het Nederlandse Ballast Nedam.

Het bracht zijn opvolger Ronald Venetiaan, de vorige winnaar van de Kwakoe Award, danig in de problemen. Tot overmaat van ramp verpatste Wijdenbosch ook nog de Surinaamse goudvoorraad. Omstreden of niet, volgens Kout moet worden gekeken naar de verdiensten van Wijdenbosch. "Binnen de Kwakoe-traditie kijken wij vooral naar iemands zegeningen."

Wijdenbosch wordt om 16.00 uur verwacht op het Kwakoe Festival in het Bijlmerpark. Met de uitreiking van de Award en verschillende optredens sluit het zes weekenden durende festival zondag af.