PARAMARIBO - De Nederlandse advocaat I. Weski is positief over de mogelijkheid tot het indienen van een verzoek tot herziening van het in 1999 gevelde vonnis tegen de Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse. "Het gaat goed, in positieve zin, maar ik wil er nu niet verder op ingaan", zei Weski maandag op een persconferentie in Paramaribo.

Weski wilde evenmin ingaan op de vraag of ze Bouterse zal ontmoeten tijdens haar verblijf in Paramaribo. Ze is in de Surinaamse hoofdstad in verband met onderzoek naar vermeende criminele activiteiten van het management van het Yokohama-concern.

In dit verband uitte ze forse kritiek op de werkwijze die de Nederlandse justitie in de afgelopen jaren heeft gevolgd. Het zou 'zonneklaar' zijn dat een van de aangehouden directeuren, Vijay P. (Parmessar) die in Nederland vastzit, onschuldig is. Materiaal dat zijn schuld zou moeten bewijzen, ontbreekt in het dossier, zegt Weski.

Herzieningsverzoek

Als in de zaak van Bouterse het herzieningsverzoek wordt toegewezen en de veroordeelde ex-legerleider onschuldig wordt verklaard, is het zeer waarschijnlijk dat er een schadeclaim zal worden ingediend. Bouterse werd tot elf jaar cel veroordeeld voor zijn rol in de smokkel van meer dan 400 kilo cocaïne naar Nederland, de zogenaamde Stellendam-zaak. Bovendien loopt tegen hem een internationaal opsporingsbevel bij Interpol.

De enige getuige is door de Nederlandse justitie omgekocht, meent de veroordeelde Bouterse. Die getuige, de Belg Patrick van Loon, zou later hebben verklaard dat hij Bouterse nooit gezien heeft. Deze verklaring kwam nadat afspraken die door de Nederlandse justitie met Van Loon zouden zijn gemaakt, niet werden nagekomen.

"Ik ben nog bezig met die zaak en ik weet niet wat jullie daar in Nederland ermee gaan doen." Dit zei Bouterse de vorige maand tijdens een partijvergadering van de Nationale Democratische Partij, waarvan hij voorzitter en kandidaat voor het presidentschap is. De Amerikaanse ambassade in Paramaribo heeft gewaarschuwd dat Amerika waarschijnlijk geen zaken zal doen met een regering waarvan Bouterse als veroordeelde drugsdealer deel uitmaakt.