WILLEMSTAD - Na maandenlang onderzoek hebben de autoriteiten van Curaçao een organisatie opgerold die een nieuwe smokkelmanier had ontdekt. Aangezien het door de 100 procentscontrole op Schiphol niet lucratief meer lijkt bolletjes te slikken, probeerden koeriers drugs te smokkelen met geprepareerde koffers.

Bij de arrestatie van drie verdachten vorige week is een complete werkplaats ontdekt waar handvatten en wieltjes van koffers zo werden nagemaakt dat er cocaïne in paste. Per koffer kon zo maximaal 800 gram drugs worden vervoerd. De koffers konden de douane gewoon passeren omdat drugshonden de cocaïne op deze manier niet kunnen ruiken.

Aan de aanhoudingen ging maandenlang onderzoek vooraf door de politie, het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, het Recherche Samenwerkingsteam en de douanerecherche. Bij huiszoekingen op Curaçao werden onder meer koffers, drugs, dure auto's, een motorfiets, een speedboot, mobiele telefoons en computers in beslag genomen.

Maandag werd het drietal in Willemstad voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ook in Nederland werden twee verdachten aangehouden. Beide zijn van Antilliaanse afkomst. Volgens het Openbaar Ministerie in Willemstad worden zij nog deze week voor berechting naar Curaçao overgevlogen.