ZEIST - Het tv-productiebedrijf van Reinout Oerlemans, Eyeworks, gaat volgend voetbalseizoen de diverse wedstrijden van de eredivisie in beeld brengen. Dat hebben de diverse zendgemachtigden maandag besloten. Talpa (het bedrijf van John de Mol), Versatel en RTL vonden dat de prijs/kwaliteit-verhouding in de bieding van Oerlemans' bedrijf het beste was.

Om de omvangrijke eredivisie-deal binnen te slepen nam Eyeworks eind januari het bedrijf van onder anderen Kees Jansma, WK Producties, over. De kennis die hij daarmee in huis haalde heeft z'n effect gehad, blijkt maandag.

Heftige strijd

In de afgelopen maanden voerden de diverse tv-producenten een heftige strijd om de opdracht binnen te slepen. Uiteindelijk moest de Eredivisie CV samen met de zendgemachtigden kiezen uit drie geselecteerden: Endemol, Eyeworks en Blue Circle.

Voor wat betreft de registratie van de duels is dus gekozen voor Eyeworks/WK Producties. De omlijstende programma's laat RTL maken door Blue Circle, het bedrijf dat onder meer RTL Boulevard maakt.

Versatel (live-beelden) en Talpa (samenvattingen) willen de komende twee weken gebruiken om qua omlijstende programma's exclusief verder te praten met WK Producties/Eyeworks. Mocht daaruit geen overeenstemming volgen dan komen andere producenten weer in beeld.

Grote verliezer

Vooralsnog is Endemol de grote verliezer in de dans om de voetbalbeelden. Dat is opmerkelijk omdat Endemol verwachtte dat de oud-topman/oprichter/mede-naamgever van het bedrijf, John de Mol, in dit dossier met extra sympathie naar Endemol zou kijken. Bij Endemol is de teleurstelling groot, aldus een woordvoerder.

"We hebben heel hard gewerkt en hadden vertrouwen in onze voorstellen, maar kennelijk was het niet genoeg. We zullen later wel horen waarom wij de opdracht niet hebben gekregen, maar nu is een felicitatie aan Eyeworks op z'n plaats." De zegsman weet niet hoever het bedrag dat Endemol vroeg verwijderd was van wat Eyeworks vroeg.

Geld

Mededirecteur R. van den Bogaard van Eyeworks kan en mag maandag niet bekendmaken hoeveel geld zijn bedrijf krijgt voor de opdracht. "Ik heb ook geen idee wat de anderen hebben geboden." Op de burelen van zijn bedrijf knalden maandagmiddag de champagnekurken wegens het binnenhalen van de omvangrijke opdracht.