AMSTERDAM - Europa faalt in het beschermen van moslimvrouwen tegen extremisten. Uit naam van het multiculturalisme wordt aan hun leed voorbijgegaan. Dat heeft het Nederlandse parlementslid Ayaan Hirsi Ali maandag in Genève gezegd.

Ze riep de Europese landen op mensenrechtenschendingen in islamitische immigrantengemeenschappen harder aan te pakken, ook als de maatregelen worden gezien als respectloos tegenover de islam.

Moslimvrouwen worden volgens Hirsi Ali geslagen, gedwongen te trouwen, hun genitaliën worden gemutileerd en ze worden door hun ouders tegen hun wil meegenomen naar hun geboorteland. De meerderheid van de slachtoffers in Nederlandse opvangcentra voor vrouwen komt uit niet-westerse landen en van hen zijn de meesten moslim, aldus Hirsi Ali.

Enkeltje

Europese regeringen kopen een "enkeltje naar de Middeleeuwen" door islams vijandigheid tegen homoseksualiteit en joden te negeren, zei Hirsi Ali.

Samen met andere activisten is Hirsi Ali in Genève om bij de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties te lobbyen voor haar zaak. Medeactivist Azam Kamguian zei dat respect voor culturele diversiteit er vaak toe leidt dat immigrantenvrouwen niet dezelfde vrijheid en bescherming genieten als in Europa geboren vrouwen.