RIJSWIJK - Er is genoeg gediscussieerd, het is nú tijd om de problemen met voetbalsupporters aan te pakken. De burgemeesters hebben een maand geleden een pakket maatregelen voorgesteld die op korte termijn kunnen worden ingevoerd. De brief van minister Remkes van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer maandag over de rellen van zondag loopt over van daadkracht: vandalisme heeft zijn onschuld verloren. Nu moet er een adequaat antwoord komen.

Bekijk video: Ajax-fans klagen Rotterdam aan Modem/ Breedband

Het pakket van de burgemeesters behelst onder meer het verzamelen door de clubs van pasfoto's van supporters. Doel is herkenning bij een stadionverbod, zodat reltrappers echt kunnen worden geweerd. Remkes vraagt in zijn brief steun aan de KNVB. De bond is zeker voorstander van een stadionverbod en knoopt daar meldplicht meteen aan vast, zei directeur H. Kesler van de KNVB.

Initiatief

Op een ander punt sporen de minister en de voetbalbond niet. Remkes schrijft aan het parlement dat wanneer de burgmeesters van Amsterdam en Rotterdam samen met bond, politie en Openbaar Ministerie besluiten volgend seizoen geen supporters bij uitwedstrijden toe te laten, hij dat initiatief ondersteunt. In Zeist is men bang voor dat besluit. Dan zouden immers de goeden lijden onder de paar kwaden.

Clubs en justitie moeten zich wellicht sneller dan gedacht over dat probleem buigen. Op 29 mei wordt in de Kuip in Rotterdam de finale van de Amstel Cup gespeeld, de strijd om de nationale voetbalbeker. Zowel Feyenoord (woensdag) als Ajax (donderdag) kan zich daar deze week voor plaatsen.

Onderzoek

Minister Remkes meldt de Tweede Kamer in zijn schrijven dat hij de stuurgroep bestrijding voetbalvandalisme heeft opgeroepen op korte termijn bijeen te komen. De problemen van zondag liggen ondertussen onder de loep van het zogenoemde auditteam, dat onder leiding staat van oud-staatssecretaris Vliegenthart. De KNVB liet maandag weten in afwachting van de uitkomsten van dat onderzoek voorlopig niets te zullen besluiten.

Het onderwerp van alle gesprekken en besluiten, de supporter, liet zich maandag niet onbetuigd. In Amsterdam gingen supporters om de tafel met het bestuur van Ajax. De fans stemden in met het voorstel van de club de komende twee weken de hele reis van Amsterdam naar Rotterdam tot en met de terugkomst in de hoofdstad diepgaand te onderzoeken. Over twee weken volgt een evaluatie en dan gaan de partijen weer om de tafel zitten.

Boos

De Ajax-aanhangers zijn boos op de gemeente Rotterdam: ze kregen te weinig bescherming. Ze werden immers aan hun lot overgelaten nadat de trein in Rotterdam tot stilstand was gekomen. Ze kregen ook geen water, zoals de politie beloofd had.

De supporters van Feyenoord zijn zondag gewoon welkom in Groningen. Burgemeester Wallage daar was tamelijk laconiek: "We hanteren de gebruikelijke procedure." Zijn Rotterdamse collega Opstelten sloot daar op aan door vooralsnog geen verbod op de bekerwedstrijd Feyenoord - PSV van woensdag uit te vaardigen. Hoewel dat formeel een risicowedstrijd is, mogen er achthonderd fans uit Eindhoven meekomen.

Corrigeren

Ook kenners van voetbalgeweld deden maandag een duit in het zakje. O. Adang, een gedragsdeskundige die is verbonden aan de Politie Academie Apeldoorn, was er kort en krachtig over: Grijp heel snel in, al wordt er maar één stoel vernield. "Je voorkomt niets door inzet van meer politie." Hij meent dat de supporters die zich generen voor geweld de sleutel vormen voor de juiste aanpak. Die groep moet de radddraaiers corrigeren. "Dat is de kern van het verhaal."

Van de 43 aangehouden personen zijn er inmiddels 33 via snelrecht met een transactie of dagvaarding naar huis gestuurd. Tien zitten nog vast.

Afschaffen

Eenderde van de Nederlanders (35 procent) heeft zo genoeg van dit soort lieden, dat zij het het betaald voetbal het liefst zou willen afschaffen. Een enquête van het NIPO onder 504 mensen wees verder uit dat 98 procent de relschoppers harder wil aanpakken, te beginnen met een stadionverbod.