VATICAAN - Uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel kwam maandag om circa 20.05 uur zwarte rook. Dat gaf aan dat de kardinalen hun eerste stemronde hadden gehouden voor een nieuwe paus, maar dat geen van de kandidaten een tweederde meerderheid kreeg.

Bekijk video:Modem/ Breedband

Tijdens het conclaaf zijn er 's morgens en 's middags twee stemrondes. Na afloop worden de briefjes waarop de kardinalen hun stem hebben uitgebracht, verbrand. Aan het papier wordt, afhankelijk van de uitslag, een stof toegevoegd die de rook zwart of wit maakt. Zolang nog geen kandidaat de nodige meerderheid heeft gekregen, is zwarte rook te zien.

Witte rook

Zodra de kardinalen een paus hebben gekozen, komt uit de schoorsteen van de kapel witte rook. Het Vaticaan begeleidt die met klokgelui. Even later wordt de nieuwbakken kerkleider op het balkon van de Sint Pieter voorgesteld met de uitroep Habemus papam! (we hebben een paus!).

Op het Sint Pietersplein hebben zich maandagavond ruim 10.000 gelovigen en belangstellenden verzameld in afwachting van de verkiezing van een opvolger voor paus Johannes Paulus II.

Maandagmorgen had de Duitse kardinaal-deken Joseph Ratzinger de kardinalen opgeroepen een nieuwe paus te kiezen die de traditionele leer hooghoudt. "Het hebben van een duidelijk geloof volgens het credo van de kerk wordt vaak gezien als fundamentalisme", zei de conservatieve kardinaal. Hij voegde eraan toe dat de kerk een "dictatuur van relativisme" moet verwerpen, omdat die het bestaan van absolute waarheden zou ontkennen. "Een volwassen geloof is er niet een dat trends en de laatste noviteiten volgt", aldus Ratzinger.


Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk dat televisiecamera's aanwezig mochten zijn bij de ceremonie

De 115 stemgerechtigde kardinalen hadden zich maandag om 16.30 uur teruggetrokken in de Sixtijnse Kapel voor het conclaaf. Voordat de deuren van de kapel sloten, konden televisiecamera's voor het eerst in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk aanwezig zijn bij de ceremonie die aan het eigenlijke conclaaf voorafgaat.

De kardinalen kwamen in de Sixtijnse Kapel aan na een ceremoniële processie die begon in de Zaal van de Zegeningen, achter het centraal balkon van de Sint Pietersbasiliek. Ratzinger opende de processie met een gebed en een koor zong de litanie van alle heiligen, die ook werd gezongen bij de uitvaart van paus Johannes Paulus II. Aangekomen in de Sixtijnse Kapel zongen de kardinalen het pinkstergezang Veni Creator Spiritus (Kom, Schepper Geest). Ratzinger, voorzitter van het conclaaf, las vervolgens opnieuw een gebed voor.

Geheimhouding

Na de gebeden zwoeren de kardinalen onder begeleiding van orgelmuziek geheimhouding over het conclaaf te betrachten en geen invloed van wereldlijke overheden, groepen of individuen te zullen toelaten. Vervolgens gingen zij zitten aan lange tafels die staan opgesteld langs de zijwanden van de in de 15e eeuw door Michelangelo met fresco's versierde kapel.