WEERT/DEN HAAG - De marechaussee heeft in totaal acht militairen opgepakt na de massale vechtpartij tussen militairen en politie, afgelopen vrijdag in Weert. Dat heeft een woordvoerster van de marechaussee maandag gezegd.

De militairen zijn tussen de 25 en 45 jaar. Ze waren gelegerd op de Van Hornekazerne in Weert, een KMS-opleiding tot sergeant van de landmacht. De aangehouden militairen zijn inmiddels weer op vrije voeten. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging, belediging en het niet voldoen aan een bevel van de politie.

Politiebureau

De politie arresteerde vrijdagavond een bij de vechtpartij betrokken burger, een 37-jarige Weertenaar. Een groot aantal militairen ging in de nacht van donderdag op vrijdag voor het politiebureau in Weert op de vuist met de politie en de marechaussee. De politie Limburg-Noord moest versterking oproepen uit Oost-Brabant en Zuid-Limburg.

Molestatie

Het conflict begon vrijdagmorgen rond twee uur tijdens een afzwaaifeest van de KMS-militairen in een kroeg. Volgens getuigen vielen enkele militairen daarbij meisjes lastig, waarna een vechtpartij ontstond. De marechaussee kan dat niet bevestigen. De vechtpartij zette zich buiten het café voort, waarbij de militairen zich tegen de politie richtten, toen die een 33-jarige militair uit Nieuwveen arresteerde. Vier agenten, twee mannen en twee vrouwen, werden daarbij gemolesteerd. De militairen belegerden het bureau, waarna de politie de versterking opriep.

Uitgaanscentrum

De militairen van de KMS-kazerne gaan elke donderdagavond op stap in het uitgaanscentrum van Weert. Tot nog toe heeft dat nooit extra problemen opgeleverd, zei een woordvoerder van de gemeente maandag. De gemeente wil hangende een onderzoek door politie en marechaussee verder niets zeggen over de zaak.