LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 37-jarige M.S. uit Winschoten maandag veroordeeld tot vijftien celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn ex-vrouw en haar moeder. Ook had S. geprobeerd zijn zoontje en ex-schoonvader in april 2004 te doden.

Het Openbaar Ministerie had een levenslange celstraf geëist. De straf van het hof valt echter lager uit dan de veroordeling door de rechtbank. De rechtbank in Groningen veroordeelde de man in oktober tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Het OM eiste in hoger beroep geen tbs, omdat uit onderzoeken gebleken zou zijn dat de man moeilijk te behandelen valt.

Messteken

S. bracht op 3 april vorig jaar zijn 23-jarige ex-vrouw in haar ouderlijk huis in Appingedam met veertien messteken om het leven. Op dat moment hield zij hun vijf maanden oude zoontje in haar armen. Het jongetje raakte gewond aan zijn rechterpols.

In hetzelfde huis stak hij eerder zijn ex-schoonmoeder met twee messteken dood. Haar man, die de deur voor hem had geopend, kreeg een messteek in zijn buik. Hij overleefde de aanval ternauwernood.

Na het drama vluchtte S. met zijn zoontje in de auto richting het Eemskanaal. Daar wilde hij zelfmoord plegen door in het water te springen, met het kind op de arm. In het water bedacht de man zich en klom het kanaal uit. Toen hij op weg naar het ziekenhuis was, reed de politie hem klem en arresteerde hem.