De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft dinsdag buurland Zuid-Korea geprezen voor de "oprechte" en "zeer indrukwekkende" ontvangst van de Noord-Koreaanse delegatie onder leiding van zijn zus Kim Yo-jong. De dictator zei dat het bezoek "een warm klimaat van verzoening en dialoog" heeft geschapen.

Kim is "tevreden" over het driedaagse bezoek ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen, melden Noord-Koreaanse staatsmedia. 

Officieel werd het Noord-Koreaanse reisgezelschap geleid door de ceremoniële president van het land, Kim Yong-nam, maar Kim Yo-jong was degene die de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een brief van haar broer bezorgde. Daarin werd Moon uitgenodigd om "zo snel als het schikt" een bezoek aan Pyongyang te brengen. 

De komst van Kim Yo-jong naar Zuid-Korea was op zichzelf al bijzonder: het was de eerste keer sinds de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig dat een lid van de Noord-Koreaanse heersersdynastie het zuiden bezocht. 

De Winterspelen lijken een geschikt decor voor een ontspanning van de betrekkingen tussen de twee buurlanden, die formeel nog steeds met elkaar in oorlog zijn. De spanningen tussen Pyongyang, Seoul en de Zuid-Koreaanse bondgenoot Washington liepen in de afgelopen maanden hoog op door de Noord-Koreaanse kernwapen- en raketprogramma's. 

Wig

De VS ziet de Noord-Koreaanse toenaderingspogingen als een strategie om een wig te drijven tussen de Amerikanen en Zuid-Korea. Defensieminister Jim Mattis en vicepresident Mike Pence waarschuwden Noord-Korea vorige week dat de bondgenoten nog steeds op één lijn zitten over de aanpak van Pyongyang.