ROTTERDAM - De vier grote steden zijn ondanks de vele files relatief goed te bereiken. Bedrijven in Rotterdam zijn in de spits het beste bereikbaar en is de regio Amsterdam door het grote en gevarieerde banenaanbod, een zeer aantrekkelijke woonlocatie. Dit blijkt maandag uit de nieuwe Atlas voor Gemeenten, waarin jaarlijks de vijftig grootste gemeenten van Nederland worden vergeleken. Dit jaar is er extra aandacht voor de bereikbaarheid.

De meeste verkeershinder ondervindt de forens bij Den Haag. Gemeenten in de zuidkant van de Randstad als Zevenhuizen-Moerkapelle, Bleiswijk en Waddinxveen zijn net als Rotterdam zeer goed te bereiken. Ouder-Amstel, Amstelveen, Diemen en Amsterdam zelf zijn als woonlocaties het meest aantrekkelijk. Vanuit deze plaatsen kunnen werknemers relatief veel banen goed bereiken.

Opvallend zijn veel gemeenten in de spits nog altijd beter bereikbaar met de auto dan met het openbaar vervoer. Dit geldt echter niet voor de grote forenzenstad Almere. Inwoners ondervinden relatief veel last van files en werk is vanuit Almere slecht bereikbaar.

Files

De onderzoekers van de Altas onderstrepen dat "een goed bereikbaarheid niet gelijk is aan de afwezigheid van files". Fileleed blijft in de Randstad aanwezig. Door de relatieve afwezigheid van files stijgt de aantrekkelijkheid van veel gemeenten buiten dit gebied als woonlocatie zoals in Het Gooi, de regio Arnhem-Nijmegen en delen van Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland.