Varkensmester Bobby Waugh uit Heddon-on-the-Wall in het Britse graafschap Northumberland mag vijftien jaar lang geen vee houden. De boerderij van de man was waarschijnlijk de bron van de mond- en klauwzeerepidemie van vorig jaar. De MKZ-epidemie heeft Groot-Brittannië naar schatting meer dan 4 miljard pond gekost (ruim 6 miljard euro).

De rechter in Bedlington legde Waugh ook een nachtelijk uitgaansverbod van drie maanden op. Verder krijgt hij elektronisch huisarrest, waardoor de autoriteiten kunnen nagaat waar hij is. De boer moet bovendien de proceskosten van 10.000 pond (ruim 15.000 euro) betalen. De rechter benadrukte tegenover Waugh dat hij is veroordeeld "voor dingen die u heeft gedaan of nagelaten en niet om zondebok te zijn voor alles wat daarna is gebeurd". Dat Waugh geen celstraf heeft gekregen, ligt aan zijn slechte gezondheid, zei de rechter.

Waugh leverde varkens aan een slachterij in Essex, waar in februari 2001 het eerste geval van MKZ van de toenmalige epidemie werd ontdekt. Van daaruit verspreidde de ziekte zich verder. Bovendien verplaatste het zeer besmettelijke virus zich door de wind in de omgeving van de mesterij in Heddon-on-the-Wall.

Stuiptrekken

Op 30 mei achtte de rechter hem schuldig aan negen tenlastgelegde feiten, waaronder verzwijging van MKZ voor de autoriteiten en onnodig laten lijden van zijn dieren. Tijdens de zitting werd een video getoond waarop was te zien hoe 527 varkens van Waugh bij elkaar waren gepropt. Verscheidene dieren lagen te stuiptrekken op de grond.

Onbewerkte etensresten

Ook achtte de rechter Waugh schuldig aan het verstrekken van onbewerkte etensresten ('swill') van scholen en restaurants aan zijn varkens. Onbewerkte 'swill' kan besmet zijn met MKZ. Tegenover de BBC zei Waugh eind mei dat hij de MKZ-besmettingen van zijn dieren niet bewust voor de autoriteiten had verzwegen. ,,Ik heb nergens spijt van, want ik wist niet dat er sprake was van de ziekte'', aldus Waugh.