VATICAANSTAD - De 115 kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk die nog geen tachtig jaar oud zijn, komen vanaf maandag bijeen in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan om de opvolger van paus Johannes Paulus II te kiezen. Ze vieren 's morgens eerst de mis in de Sint-Pietersbasiliek. Om 16.30 uur gaan ze in processie naar de kapel, waar ze het conclaaf beginnen met één stemronde.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Zolang nog geen kandidaat een tweederde meerderheid heeft gekregen, komt dagelijks zwarte rook uit de schoorsteen van de kapel

In de dagen daarna stemmen ze zowel 's morgens als 's middags tweemaal, totdat een van hen een tweederde meerderheid heeft behaald. Na dertig stemrondes kunnen de kardinalen besluiten dat een gewone meerderheid voldoende is. Tijdens het conclaaf zijn de kardinalen volledig van de buitenwereld afgesloten.

Zolang nog geen kandidaat een tweederde meerderheid heeft gekregen, komt dagelijks rond 12.30 en 19.00 uur zwarte rook uit de schoorsteen van de kapel. Zodra de kardinalen een paus hebben gekozen, is witte rook te zien, begeleid door klokgelui. Even daarna wordt de nieuwbakken kerkleider op het balkon van de Sint Pieter voorgesteld met de uitroep Habemus papam! (We hebben een paus!).