RIJSWIJK - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil maatregelen naar aanleiding van de supportersrellen zondag in Rotterdam rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Het weren van supporters bij uitwedstrijden van hun club is een van de mogelijkheden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Zeven politiemensen en minstens drie supporters raakten door de onlusten voor en na de wedstrijd gewond. Een van hen is er ernstig aan toe doordat vuurwerk in zijn broekzak ontplofte. De politie arresteerde 43 mensen. Van hen zijn er acht in verzekering gesteld, aldus de politie.

De onrust concentreerde zich rond twee treinen met Ajax-supporters. In de ene trein werden Ajax-fans belaagd door Feyenoord-aanhangers toen het voertuig bij station Rotterdam-Zuid werd stilgezet. De ME greep in om te voorkomen dat een massale vechtpartij ontstond.

Vernielingen

De trein reed vervolgens een paar honderd meter door naar station Stadion. Daar werden de Ajax-aanhangers opgevangen in de speciale supporters-corridor. Ze mochten van burgemeester Opstelten van Rotterdam het stadion niet in "vanwege de grove vernielingen" in de trein, aldus de politie.


Supporters op het traject Gouda-Rotterdam - Foto: Louis de Blécourt

Opstelten stuurde de supporters vervolgens terug naar Amsterdam. Hij deed dat ook met de tweede trein die nog op weg was naar het stadion. De driehoek politie-burgemeester-justitie besloot de Ajax-fans terug te laten reizen met bussen omdat de trein niet meer kon rijden.

Charges

De volgende rellen begonnen net na de wedstrijd. Op dat moment waren nog niet alle Ajax-fans in de bus op weg naar Amsterdam. De ongeveer 150 overgebleven fans werden belaagd door Feyenoord-aanhangers waarbij ze onder meer werden bekogeld met stenen. De mobiele eenheid voerde charges uit om de boel tot rust te krijgen.


Over de betrokken trajecten was urenlang geen treinverkeer mogelijk - Foto: M. Visser

De tweede supporterstrein kwam tot station Rotterdam-Noord en reed vanaf dat punt op bevel van burgemeester Opstelten terug. De trein kwam echter niet verder dan Nieuwerkerk aan den IJssel toen supporters aan de handrem trokken.

Rampenplan

Om de afvoer van de ongeveer achthonderd supporters uit de trein zo ordelijk mogelijk te laten verlopen, trad het gemeentelijk rampenplan in werking. De Ajax-aanhang werd uiteindelijk in door de politie bestelde bussen naar Amsterdam gebracht. Deze operatie duurde tot ongeveer half tien zondagavond.

Over de betrokken trajecten was urenlang geen treinverkeer mogelijk. Reizigers van Rotterdam naar Dordrecht en Gouda hadden te maken met vertragingen. Deze duurden tot diep in de avond.

Onderzoek

Voor directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB is de grens zo langzamerhand bereikt. Hij vraagt zich af in hoeverre het verantwoord is op de huidige manier met voetbalfans door te gaan. Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft het auditteam voetbalvandalisme onder leiding van oud-politica Margo Vliegenthart officieel verzocht onderzoek te gaan doen naar de gebeurtenissen op het spoor en rond de Kuip.

VVD-Tweede-Kamerlid Rijpstra vindt dat het tijd wordt dat voetbalvandalen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ze aanrichten. Verder moeten de voorzitters van de clubs in het betaalde voetbal meer lef tonen door raddraaiers definitief uit hun stadion te bannen, zei hij zondag.

Oplossing

Het CDA ziet een oplossing in het spelen van risicowedstrijden zonder aanhangers van de uitspelende club. De partij krijgt daarbij steun van de PvdA.