HILVERSUM - Het familiedrama in Hilversum, waarbij een politieman zijn vrouw en drie kinderen doodde en daarna de hand aan zichzelf sloeg, heeft dit weekeinde tot geschokte reacties geleid. De buurt is aangeslagen, terwijl de werkgever van de man, het KLPD, sprak van een onbegrijpelijke tragedie. De school waar de kinderen op zaten, biedt maandag ruimte voor rouwverwerking.

De 46-jarige hoofdagent van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bracht in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn gezin en zichzelf om het leven in de woning aan de Hilvertsweg. De vader gebruikte zijn dienstwapen om eerst zijn 42-jarige vrouw en toen zijn drie zoons van acht, zes en drie dood te schieten. Zij werden levenloos in hun bed aangetroffen. Vermoedelijk zijn de slachtoffers in hun slaap omgebracht. De politieman sloeg elders in het huis de hand aan zichzelf.

Over het motief is nog niets bekend. Twee familieleden troffen de lichamen zaterdagmiddag rond 12.30 uur aan. Bij het onderzoek zijn de recherche van de politie Gooi en Vechtstreek en de Rijksrecherche betrokken.

Onbegrip

Iedereen heeft diep geschokt gereageerd op het familiedrama. In de buurt zijn mensen aangeslagen en er heerst onbegrip. Mensen legden bloemen neer voor het huis. "Ongelofelijk dat zoiets in deze buurt kan gebeuren", was zaterdag en zondag een veel gehoorde reactie.

Op de Montessorischool-Zuid, waar de omgekomen kinderen op zaten, kwamen leerkrachten zondag bijeen. Docenten hebben in het weekeinde ouders op de hoogte gebracht. In een verklaring liet de school zaterdag weten "met afschuw en verdriet" te hebben kennisgenomen van het drama.

Gedenkplek

"Directie, leerkrachten, leerlingen en ouders zullen maandag praten over het droevige bericht", aldus een woordvoerder van de school zondag. In de hal van de school komt een gedenkplek en mogelijk ook een condoleanceregister. Tal van professionele hulpverleners staan de school bij.

Burgemeester E. Bakker van Hilversum riep tijdens een persconferentie zaterdag de media op zich terughoudend op te stellen tegenover de familie, school en buurt. "Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een ontzettend groot drama is. Iedereen binnen de gemeente is er diep van onder de indruk." De gemeente opent maandag een condoleanceregister.

Grote verslagenheid

Het KLPD, waar de vader werkzaam was, reageerde met grote verslagenheid. Korpschef P. van Zunderd zei volkomen verbijsterd en diep geschokt te zijn. Vooral binnen de Unit Ouder-Amstel waar de hoofdagent werkzaam was, is het nieuws volgens het KLPD hard aangekomen.

De 46-jarige politieman was bevoegd om zijn dienstwapen in huis te hebben. Het KLPD liet zondag weten dat iedereen van het korps zijn dienstwapen in een kluis op het werk dient te laten. "Tenzij je tot een uitzonderingsgroep behoort. Dan mag het wapen mee naar huis en moet het daar in een kluis", aldus een woordvoerder.

Hoge werkdruk

De Nederlandse Politiebond denkt dat er geen verband is met het drama en de hoge werkdruk van agenten. De discussie over de vraag of dienstwapens wel of niet mee naar huis mogen worden meegenomen, vond een woordvoerder niet relevant. "Als iemand zijn gezin en zichzelf om het leven wil brengen, doet hij dat toch wel."