ZÜRICH - Door een busongeluk in de Zwitserse Alpen zijn zondag twaalf doden gevallen - zes vrouwen, vijf mannen en een 15-jarige jongen. Vijftien andere inzittenden raakten volgens de politie gewond. Het gaat om het ernstigste busongeluk in Zwitserland sinds 1982.

De bus met 27 mensen aan boord was zondag op de weg naar de Grote-Sint-Bernardspas in het zuidwesten van Zwitserland in een ravijn gestort. De inzittenden waren 24 Zwitserse toeristen die op weg waren naar Italië, twee buschauffeurs en een reisleidster.

Reddingswerkers haalden de slachtoffers met touwen omhoog. Het was een diepe val, volgens een ooggetuige. De bus raakte om onbekende redenen van de weg tussen de dorpen Orsières en Liddes, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van de Zwitserse hoofdstad Bern.

De bus sloeg verschillende malen over de kop toen het voertuig de afgrond instortte en landde 200 meter lager in een dal. Sommige mensen werden uit het voertuig geslingerd en overleefden. Anderen die de val tot op 200 meter diepte meemaakten, kwamen om het leven. Circa tweehonderd reddingswerkers verleenden hulp.

Het westen van Zwitserland wordt door zware sneeuwval geplaagd. Veel wegen en treinverbindingen zijn lamgelegd door de sneeuw. Op de plek des onheils was de sneeuw echter geruimd. De oorzaak van de ramp is dan ook nog onduidelijk.