WASHINGTON - Ad Melkert loopt een prestigieuze functie bij de Verenigde Naties in New York mis. De Nederlandse ex-minister en voormalige PvdA-topman heeft zelf van VN-baas Kofi Annan gehoord dat hij geen directeur van het OntwikkelingsProgramma (UNDP) van de VN wordt.

Dat heeft vice-premier Gerrit Zalm zaterdagmiddag tijdens het voorjaarsoverleg van het Internationaal Monetair Fonds in Washington bekendgemaakt. Melkert had Zalm zelf vrijdagavond op de hoogte gesteld van zijn afgewezen kandidatuur na een interview met Annan op het VN-hoofdkantoor.

"Het is erg jammer want Melkert had naar mijn gevoel een goede kans", aldus Zalm. "Wie het wel wordt, weet ik niet. Melkert was in elk geval tevreden over de inzet van de Nederlandse regering en dat is leuk om te horen." Volgens Zalm is er geen enkele twijfel over het aanblijven van Melkert als bewindvoerder van de Wereldbank.

Serieuze kandidaat

Het kabinet droeg de oud-PvdA-leider in maart voor als opvolger van de Brit Mark Malloch Brown. Premier Balkenende noemde zijn oude politieke rivaal toen nog een serieuze kandidaat voor de post.

Het leek voor de ambitieuze Melkert de kans te zijn om terug te keren in de (internationale) spotlights. Daaruit verdween hij na de voor de PvdA desastreus verlopen verkiezingen van mei 2002. Met dank aan Balkenende werd Melkert later dat jaar bewindvoerder van de Wereldbank in Washington.

Onder de overgebleven kandidaten voor de topfunctie zijn de Noorse minister van Ontwikkelingssamenwerking Hilde Frafjord Johnson en de Britse Valerie Amos. Zij is een voorvechter van vrouwenrechten en de eerste zwarte leider in het Britse Hogerhuis.

De baas van de UNDP is na Annan een van de invloedrijkste bestuurders bij de VN. De ontwikkelingsorganisatie, de grootste tak van de Verenigde Naties, werkt in 166 landen aan onder meer armoedebestrijding, democratisering en de bestrijding van hiv/aids.