VATICAANSTAD - In Vaticaanstad zijn zaterdag de kardinalen van de Rooms-Katholieke kerk voor het laatst samengekomen, voordat hun geheime conclaaf maandag begint waar een opvolger voor paus Johannes Paulus II zal worden gekozen.

De kardinalen kwamen in totaal twaalf keer bijeen. Zij spraken onder meer over de toestand van de kerk en over de eigenschappen waaraan de nieuwe kerkvorst moet voldoen. Zaterdagmiddag was er nog een mis waarmee een einde kwam aan de rouwperiode van negen dagen.

De laatste mis voor de op 2 april op 84-jarige leeftijd overleden paus werd geleid door de Chileense kardinaal Jorge Arturo Medina Estevez. Hij is de man die na na de verkiezing van de 265e paus het 'habemus papam' (we hebben een paus) aan de wereld zal verkondigen.

Het is niet bekend hoeveel dagen het conclaaf gaat duren. De 115 kardinalen komen maandagmorgen eerst bijeen voor een mis in de Sint Pieter. 's Middags gaan ze naar de Sixtijnse Kapel waar het conclaaf plaatsheeft. Hieraan nemen alleen kardinalen deel die op de dag van het overlijden van paus Johannes Paulus II nog geen tachtig jaar oud waren.

Witte rook

De bekendmaking van de nieuwe pontifex gebeurt iets anders dan voorheen. Naast de traditionele witte rook uit de Sixtijnse Kapel zullen voor het eerst ook de klokken van de Sint Pietersbasiliek klinken om het feit wereldkundig te maken, aldus een zegsman van het Vaticaan.

Het conclaaf is geheim. Daarvoor hebben alle betrokkenen, van kardinalen tot bedienend personeel, een verklaring getekend. Bovendien is een systeem geïnstalleerd in de Sixtijnse Kapel waardoor het gebruik van mobiele telefoons tijdens de pausverkiezing onmogelijk wordt.

Toeristen

Tijdens de besloten kerkvergadering zal Vaticaanstad beperkt toegankelijk zijn voor toeristen. Zij worden geweerd uit de koepel van de Sint Pietersbasiliek en uit de Vaticaanse tuinen. Het graf van Johannes Paulus II blijft echter wel toegankelijk voor toeristen.